Intre 2010 si 2013, împreună cu colegii de la APM VN, CV și HR am lucrat în proiectul LIFEURSUS la un ghid care să ne fie util pentru stabilirea riscurilor ridicate de urs în zonele locuite (https://ec.europa.eu/…/pdf/191119_12_PopInterventions.pdf). După o groază de nopți albe alături de paznici de vânătoare prin satele din Covasna și Harghita, prin 2013 am început să redactăm forma finală în speranța că vom reuși să contribuim la siguranța oamenilor și a urșilor. Atunci ne-am dat seama că NU exista o instituție a statului care să aibă atribuțiile și resursele necesare să poată să implementeze intreg procesul inclusiv să intervină în situații de urgență.

Ce propune actualul ministru al mediului dl. Tanczos Barna nu e o propunere nouă, ea a mai fost discutată în diverse grupuri de lucru, fiind și susținută de aproape toate părțile implicate, dar nu a existat voința (dincolo de interesele sau dezinteresele diferitelor grupuri) de a fi implementată. Problema tehnică derivă din necesitatea existenței a trei elemente cheie: INSTITUȚIA care să o facă, criterii după care să iei decizia și o procedură clară de lucru. E nevoie de ceva determinare să separi managementul situației de urgență de managementul faunei considerând haosul din legislația sectorială (cinegetică, mediu și siguranță publică) și avem nevoie de pasul ăsta considerând numărul crescut al alarmelor, dar e important ca el să fie făcut corect, deoarece încrederea publicului se degradează, iar mai gravă decât potențiala creștere a actelor de braconaj (asa cum amenință unul și altul), este excaladarea conflictului din societate pe subiectul ursului. Sunt extrem de curios cum va arăta propunerea de OUG. Sper să fie în folosul oamenilor care se află în zone cu risc.
Dar întrebarea ”Ce facem cu ursul?” va rămâne. În continuare vor rămâne întrebări legate de cum se va aborda problema de management a ursului, și când zic management mă refer la măsuri pentru habitat, populație, conflicte, coexistență, vânătoare, cercetare, educație, fragmentare . De măsurile astea va depinde câte alarme se vor declanșa ziua sau noaptea și câți urși vor fi împușcați printre case sau blocuri. Încrederea societății se câștigă greu și se pierde ușor.

Lasă un răspuns